top of page

OPET U ZATVORU!

Updated: Sep 17, 2018

Iza ovog zida dugogodišnju zatvorsku kaznu izdržava stotinjak očeva

maloljetne djece.

S obzirom da njihova djeca neupitno plaćaju cijenu te životne činjenice, održale smo prvu edukativnu radionicu za pravosudne policajke i policajce Kaznionice u Lepoglavi koji prisustvuju posjetima djece roditelju u zatvoru.


Radionica je provedena u okviru projekta “Neprekinuta veza” udruge RODA (www.roda.hr), a bila je usmjerena senzibilizaciji osoblja Kaznionice za poziciju i potrebe djece zatvorenika, u cilju njihovog osnaživanja u profesionalnoj ulozi.

Svi djelatnici su radionicu ocijenili odličnom ocjenom te navode da će im ovo iskustvo biti korisno u daljnjem radu: "Svatko bi iz takve radionice mogao za sebe izvući savjet, pouku i u privatnom životu" "U svakom slučaju, posvetit ću više pažnje djeci prilikom posjeta" "Sad gledam na neke stvari drugačije" "Ima detalja na kojima se zapitaš" "Nakon radionice više razmišljanja o odnosu roditelj – dijete" "Pozitivan je učinak na mene imalo stavljanje u ulogu dijeteta" "Svakako, dobila sam drugi pogled i to će mi možda pomoći i u privatnom životu".

Kao aktivnosti koje su na njih ostavile najveći dojam djelatnici su uglavnom izdvajali vježbe u kojima su na konkretnim primjerima iz prakse razmatrali različite aspekte odnosa djeteta i roditelja zatvorenika: "Pokazatelj prepreka na koje mali Ivan može naići jer želi vidjeti oca" "Dojam nezaštićenog djeteta, kako pomoći tom djetetu da stigmu kroz život lakše nosi" "Priča o Ivanu. S obzirom na nedjelo oca još ga želi vidjeti, zašto? – Lijepo objašnjeno od strane voditeljica" "Konstruktivne rasprave o sudjelovanju djece u posjetama" "Ne mogu izdvojiti, sve je bilo dojmljivo" "Sve je bilo korisno i edukativno" "Zapravo sve, jer prije nisam razmišljala toliko o toj temi i na taj način"

Zaključno, djelatnici navode da će radionicu pamtiti po: "dobroj atmosferi"; "po dobrom društvu i stečenom znanju", a voditeljicama "zahvaljuju na trudu"; te navode da su "izuzetno pripremljene" i "stručne". Bilo im je "poučno"; "zanimljivo"; "zabavno"; "iznad očekivanja".

15 views0 comments
bottom of page